Home

Perspectief op Ambities en mogelijke knelpunten

Voortzetten beleid energietransitie
Om de energietransitie in Arnhem te realiseren worden de komende jaren (2025 – 2040) diverse energieprojecten ontwikkeld en gerealiseerd. De meeste investeringen en financieringen zullen worden gedaan door de rijksoverheid, bedrijven, banken en andere vermogensbeheerders. Als we deze financiers naar de Arnhemse projecten willen leiden, moeten we voor cofinanciering zorgen. Daarmee kan dan bijgedragen worden aan de ontwikkelkosten, eventuele onrendabele toppen en kapitaallasten van investeringen die voortkomen uit deze projecten, waarmee we de versnelling van de energietransitie willen borgen. Met name voor de woningbouwopgave is het essentieel dat er collectieve energiesystemen worden ontwikkeld. In maart jl. heeft uw raad hierover de Startnotitie ‘Randvoorwaarden en beslisboom bij rolneming door de gemeente Arnhem in de energietransitie’ ontvangen.

Continuering Arnhemse Aanpak Energie Armoede
De aanpak van energiearmoede is nog niet afgerond en wordt nu steeds met incidentele middelen gefinancierd. Hoewel sommige initiatieven, zoals buurtklusbedrijven, ook samenwerkingen aangaan met andere partijen, is continuering gewenst zolang de problematiek bestaat. Tot en met 2027 is er incidenteel geld beschikbaar, daarna niet meer.

Verhuiscoach
Om ouderen te helpen bij het vinden van een passende woning, is de afgelopen jaren een verhuiscoach ingezet. Na 2026 is hier geen budget meer voor beschikbaar.

Kwaliteitsimpuls Werklocaties
We werken aan voldoende ruimte voor werk en kwalitatief sterke werklocaties. De Visie Werklocaties is daarbij het kader en daarop zijn vanaf 2023 extra middelen ingezet. Er zijn opgaven in Spoorzone Arnhem-Oost en ambities omtrent verduurzamen en verdichten (ook regionaal vastgelegd in RPW) op alle werklocaties in de stad.
In 2026 kan nog gebruikt worden gemaakt van de bestaande middelen. Vanaf 2027 valt een deel van deze middelen weg en vanaf 2028 vallen ze in zijn geheel weg. Als we onze huidige inzet willen continueren, moeten we daarvoor middelen uittrekken.

Detailhandelsbeleid
In mei wordt het nieuwe Detailhandelsbeleid aangeboden voor bestuurlijke besluitvorming. In dit nieuwe beleid worden keuzes voorgesteld om de (wijk) winkelcentra en de detailhandelsstructuur te versterken, verbreden en vernieuwen. Hiertoe wordt een stimuleringsregeling voorgesteld. De stimuleringsregeling geeft concrete uitvoering aan de motie ‘investeer ook in de wijkwinkelcentra’ (november 2023) en verdiept het amendement  ‘Aanpak voor vitale en leefbare wijkwinkelcentra.’ Voor de uitvoering hiervan is geen dekking aanwezig.

Programma creatief x energie
Op basis van motie "Belang creatieve sector voor innovatie" (21M263) bij de vaststelling van de Economische Agenda is het programma Creatief X Energie opgezet. Dit is in 2024 gestart. In dit programma is met succes een aantal cross-sectorale projecten gestart. CxE is onderdeel geworden van het landelijke programma PONT (De publieke ontwerppraktijk) van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. We hebben tot en met 2025 budget voor dit programma. Willen we deze samenwerking versterken en met meer partijen uitbouwen, dan zijn vanaf 2026 extra middelen nodig.

Doorontwikkeling Nieuwe Haven – Cleanport
De Nieuwe Haven is vanwege haar unieke functie in de stad belangrijk voor de economie van de stad. De haven gaat een steeds nadrukkelijkere rol spelen in de ambities op het gebied van energie-transitie en de ontwikkeling van de (innovatieve) Maritieme Maakindustrie. Deze ontwikkeling is ingezet. Tot en met 2025 is hiervoor budget beschikbaar. Mochten we dit op het huidige niveau willen voortzetten, dan zijn er vanaf 2026 middelen nodig.

Circulariteit
Onderdeel van de uitvoeringsagenda Circulariteit 2024-2026 is borging van circulair denken en doen in de diverse afdelingen binnen de gemeentelijke organisatie. Dit gebeurt door versnelling, aanjagen en het beschikbaar stellen van onderzoeken. Als we de ondersteuning van circulaire initiatieven in de stad voor de verschillende vastgestelde sectoren (zoals textiel, reparatie en circulair) willen voortzetten, zijn hiervoor vanaf 2026 middelen nodig. Hier vallen ook lidmaatschap aan Cirkelstad (circulair bouwen) en Living Lab regio Arnhem onder. De circulaire subsidieregeling tot slot kan ook bijdragen aan de ambities.

Electricity week
De Arnhem Electricity Week 2024 werd georganiseerd om de internationale zichtbaarheid van het Arnhemse energy cluster te vergroten. Connectr neemt hierin de leiding, met als hoogtepunt de European Power Summit, waarbij de inhoud werd verzorgd door hoogleraren van TU Delft, TU Eindhoven en Universiteit Twente. De Electricity Week is een evenement dat helpt om belangrijke spelers binnen de sector lokaal te binden. 
Grote energiebedrijven zoals Tennet, Alliander en DNV ondersteunen en financieren het event, maar ze verwachten ook betrokkenheid en financiële steun van de gemeente. Deze beperkte co-financiering vanuit ons, heeft gezorgd voor een veelvoud aan investeringen van andere partijen. Tot en met 2025 is voor deze co-financiering budget beschikbaar. Mochten we de Arnhem Electricity Week willen blijven organiseren, dan zijn er vanaf 2026 middelen nodig. 

Deze pagina is gebouwd op 04/16/2025 10:09:38 met de export van 04/16/2025 10:02:41