Arnhem Gastvrije Stad
We vangen vluchtelingen en ontheemden van waar ook ter wereld ruimhartig op en realiseren duurzame, menswaardige en structurele opvang. We bieden hen, ongeacht hun status, vanaf dag 1 toekomstperspectief. Dit doen we door ze te helpen met wonen, werken, taal, geld, opleidingen, sport en gezondheid. Zo kunnen ze meedoen in onze Arnhemse samenleving en gelijktijdig bouwen aan een stevig en duurzaam fundament. Momenteel werken we aan een voorstel om deze Arnhemse Aanpak te borgen voor de komende tien jaar. In dit voorstel, dat in Q2 2025 aan de raad wordt aangeboden, heeft ook motie 24M130 ‘Kansrijke start voor statushouders’ een plek. Onze Arnhemse aanpak wordt op dit moment deels gefinancierd met incidentele budgetten. Indien we dit op termijn willen borgen, zijn daar middelen voor nodig.
Fair Pay
De cultuursector kampt met diverse knelpunten: stijgende huisvestingslasten, stijgende personeelskosten als gevolg van CAO-afspraken, honoraria die achterblijven bij andere sectoren en die noodzaken tot een eerlijke beloning (Fair Practice Code) en het uiteenlopen van gemeentelijke huurindexatie en subsidie-indexatie. Begrotingen van culturele instellingen en praktijken van culturele en creatieve makers staan stevig onder druk. In het ook door Arnhem ondertekende Cultuurconvenant 2025-2028 tussen het Ministerie van OCW, Landsdeel Oost en zes Cultuurregio’s is ‘fair pay’ of een eerlijke beloning als een uitgangspunt bij subsidieverstrekking en opdrachtverlening opgenomen. Om de meerkosten van fair pay te kunnen financieren zijn geen middelen aanwezig.
Herhuisvesting Theater Oostpool/Introdans
Er wordt in lijn met de Uitgangspunten Cultuur en de motie ‘Cultuurhuis voor heel Arnhem’ onderzocht waar Theater Oostpool en Introdans vanaf 2029 gehuisvest kunnen worden. Om uitvoering te kunnen geven aan de motie en voor de huisvestinglasten zijn onvoldoende middelen gereserveerd.
Uitganspuntennota Cultuur 2025-208
In de Uitgangspuntennota Cultuurbeleid 2025-2028 die dit jaar aan u zal worden voorgelegd is opgenomen hoe we Arnhemse makers optimaal willen faciliteren, hoe iedereen moet kunnen genieten van en deelnemen aan een breed, divers en toegankelijk cultuuraanbod, hoe we meer fysieke ruimte nodig hebben voor kunst en cultuur en hoe we dit mogelijk kunnen maken. Uitvoering van deze ambities en actiepunten kan deels binnen de huidige cultuurbegroting door herprioritering. Twee speerpunten kunnen niet worden bekostigd binnen de huidige cultuurbegroting. Allereerst gaat het om nieuwe spelers in het Arnhemse cultuurlandschap die nu worden ondersteund via incidentele Rijksmiddelen. Deze zogenoemde SPUK-middelen zijn per 2026 niet meer beschikbaar. Het gaat hier om initiatieven die een aanbod ontwikkelen voor talentontwikkeling en professionalisering van jonge makers en voor de ontwikkeling van nieuwe genres die met hun activiteiten een nieuw publiek weten te bereiken. Willen we nieuwe spelers binnen het subsidiehuis definitief een plek te geven, dan zijn daarvoor middelen nodig.
Daarnaast willen we de positie van onze Rijksgezelschappen en het productiehuis podiumkunsten in de stad versterken. Deze instellingen dragen, naast hun landelijke taak, steeds meer bij aan het culturele programma in de stad, zoals het bijdragen aan stadsbrede evenementen en participatieprojecten met sociale partners in de stad. Bovendien spelen zij, samen met o.a. ArtEZ, een belangrijke rol in de doorstroming en ontwikkeling van nieuw podiumkunstentalent. Wij zien vanuit de ambities in de Uitgangspuntennota (structurele samenwerking in de keten van talentontwikkeling) een intensivering van hun rol. Willen we hun rol in de stad uitbreiden en verstevigen dan zijn daar ook middelen voor nodig.
Visie toerisme en recreatie
Toerisme en recreatie zijn van groot belang voor gemeente Arnhem in economische zin, maar ook
voor de leefomgeving, leefbaarheid en het welbevinden van haar inwoners. In het tweede kwartaal van 2025 zal de Visie toerisme en recreatie ter besluitvorming worden voorgelegd. Om de basis op orde te brengen en straks uitvoering te kunnen geven aan deze nieuwe visie is er naar verwachting capaciteitsuitbreiding en structureel werkbudget nodig voor bijvoorbeeld uitbreiding en beheer van routenetwerken en vitaliteitsonderzoek vakantieparken.
Opkomstbevordering verkiezingen
De democratie vraagt continu aandacht en onderhoud. De afgelopen jaren hebben we rond verkiezingen getracht de opkomst te bevorderen. Het huidige budget bleek loopt na 2026 af.
Duurzame alternatieven voor reisbewegingen
Op dit moment kennen wij een uitruilmogelijkheid voor de fiets binnen het IKB voor medewerkers die minimaal twee dagen in de week gebruik maken van de fiets voor woon-werkverkeer. Zij kunnen tot een bedrag van € 750,- 1 keer per 3 jaar uitruilen. Daarnaast kunnen medewerkers hun gemaakte kilometers voor woon-werkverkeer fiscaal vriendelijk uitruilen voor €0,23 per kilometer.
In de huidige arbeidsmarkt is het cruciaal om onze medewerkers een werkplek te bieden die aantrekkelijk en goed bereikbaar is. Naast onze ambities op het gebied van duurzaamheid en onze noodzaak tot aantrekkelijk werkgeverschap, geeft het recent vastgestelde Duurzaam Mobiliteitsplan – waarmee lopen, fietsen en het openbaar vervoer belangrijker worden – ons als gemeente ook een voorbeeldfunctie.
In dat licht zouden we medewerkers de mogelijkheid kunnen bieden om te kiezen uit meerdere duurzame vervoersopties die aansluiten bij hun persoonlijke situatie. Voorbeelden zijn het ophogen van de uitruilmogelijkheid voor de fiets binnen het IKB om hiermee het fietsgebruik verder te stimuleren, het verstrekken van NS-businesskaarten aan medewerkers en het inrichten van parkeerhubs. Momenteel worden dit soort opties nader onderzocht.
Capaciteitsvraagstukken
Er zijn ook ambities en mogelijke knelpunten die mogelijk vragen om aanpassingen in capaciteit. Dit speelt bijvoorbeeld rondom de structurele inbedding van de ambities ten aanzien van diversiteit en inclusie, (technologische) ontwikkelingen bij burgerparticipatie, het monitoren van beleidsdoelen, datagestuurd werken, bescherming van de hoge/grote natuurwaarden, inzet op duurzaamheid (mogelijk gedekt via rijksmiddelen) en om een brug te creëren tussen beleid en uitvoering in die gebieden van Arnhem waar meerdere maatschappelijke opgaven bij elkaar komen en de gemeente een actieve rol wil aannemen.