Vroegsignalering
In een tijd waarin steeds meer mensen te maken krijgen met onzekerheid over hun financiële situatie, willen we zo vroeg mogelijk in contact komen met inwoners die geldzorgen hebben. Ons doel is om te voorkomen dat deze zorgen uitmonden in problematische schulden. Dit doen we onder meer door Vroegsignalering, waarbij we bij mensen langs gaan of telefonisch contact opnemen. We zien dat de behoefte aan hulp na een contact bij vroegsignalering stijgt en het aantal maandelijkse signalen van betaalachterstanden is toegenomen met 40%. Willen we deze werkwijze vanaf 2027 minimaal op het huidige niveau houden, dan moeten we daar extra middelen voor inzetten.
Armoedeaanpak studenten
We vinden het belangrijk om studenten met financiële problemen te helpen en zo te zorgen dat ze niet met hun studie hoeven te stoppen omdat hun ouder(s)/verzorger(s) niet of onvoldoende in staat zijn om de kosten van de opleiding te dragen. Voor studenten van Rijn IJssel bestaat een steunfonds, de Dullert Stichting levert daar een financiële bijdrage aan. Het is mogelijk in overleg en in samenwerking met scholen te onderzoeken hoe en of dit fonds te verbreden naar een centraal steunfonds voor studenten. Stichting Leergeld heeft recent de leeftijdsgrens voor ondersteuning verhoogd van 18 naar 21 jaar. Door deze grens verder te verhogen kan een grotere groep worden bereikt.
Ondernemers met geldzorgen
Ook ondernemers met geldzorgen kunnen bij de gemeente terecht. We zien dat ondernemers vaker een beroep doen op Over Rood. Als we hen allemaal willen ondersteunen, dan zijn daarvoor extra middelen nodig.
Bijzondere Bijstand
Door de voorwaarden voor het aanvragen van Duurzame Gebruiksgoederen via Bijzondere Bijstand te versoepelen wordt het voor inwoners makkelijker om hier een beroep op te doen als zij dit nodig hebben. Als we hiervoor kiezen, zal dit naar verwachting leiden tot meer aanvragen. Hiervoor zijn onvoldoende middelen beschikbaar.
Participatiewet in balans
Volgens de nieuwe Participatiewet in Balans, die naar verwachting dit jaar wordt behandeld, krijgen we vanaf 2026 per 2026 wettelijk de mogelijkheid om inwoners die maximaal werken en toch niet uit de bijstand komen, een inkomensvrijlating te bieden van 15 procent. Over dit deel van hun inkomen worden mensen dan niet gekort op hun bijstandsuitkering. Onze verwachting is echter dat het Rijk de omvang van de doelgroep lager inschat dan in Arnhem realistisch is. Hiervoor is vanaf 2027 mogelijk extra budget nodig .
Subsidie City at home
City@Home is een maatschappelijke organisatie die vrouwen ondersteunt om te participeren in de samenleving van Arnhem. Initieel waren de activiteiten gericht op vrouwen met migratieachtergrond, maar ondertussen zijn ook vrouwen met geen migratieachtergrond welkom. Op deze manier ontstaat er ook verbinding tussen de verschillende bevolkingsgroepen in de samenleving. Het aantal vrouwen dat deelneemt aan de activiteiten van City@Home stijgt sterk en daarmee ook de druk op de organisatie. City@Home heeft de gemeente Arnhem om financiële hulp gevraagd.
Kansenmakers
De Kansenmakers bieden een platform waar jongeren zelf programma's ontwikkelen en uitvoeren, gericht op studie, werk, inkomen en gezondheid. In de wijk Presikhaaf, waar veel jongeren opgroeien in kansarme gezinnen met beperkte financiële zekerheid en negatieve stigma's, ondersteunt Kansenmakers hen door middel van de juiste tools studie- en loopbaancoaching en een uitgebreid netwerk. Vanaf 2026 is geen budget gereserveerd.
Ervaringsdeskundigen
De afgelopen periode hebben we binnen de campagnes rond Geldzorgen waardevolle ervaring opgedaan met de pilot waarbij we samenwerken met ervaringsdeskundigen. Zij hebben actief meegedacht over de campagnes en fungeerden als ambassadeurs door hun verhaal te delen. Hierdoor verlaagden zij de drempel voor inwoners om hun geldzorgen aan te kaarten. Als de pilot na 2025 afloopt, zijn hier geen middelen meer voor beschikbaar.
Huisvesting Ecovrede
Zowel in 2020 als in 2021 heeft de gemeenteraad moties aangenomen die gericht zijn op het (helpen) huisvesten van Ecovrede. Ecovrede krijgt subsidie voor activiteiten om inwoners te ondersteunen die overal buiten de boot vallen. Zo geven ze advies en ondersteuning, vertrekken gratis voeding, kleding en duurzame gebruiksgoederen. Ecovrede is nu tijdelijk gehuisvest in een oud schoolgebouw maar moet daar weg per 1 juni 2025. Na 2027 zijn geen middelen beschikbaar.