In de vijf wijken van Arnhem-Oost (Klarendal, Geitenkamp, Presikhaaf-West, Malburgen en het Arnhemse Broek) liggen grote uitdagingen. Met het Nationaal Programma Arnhem-Oost zetten we ons in om achterstanden op het gebied van onderwijs, werk en inkomen, wonen, gezondheid, leefbaarheid en veiligheid te verkleinen. Ons doel is om zowel huidige als toekomstige generaties eerlijke en gelijke kansen te bieden om hun talenten te ontwikkelen. In april 2024 is het uitvoeringsplan voor het programma vastgesteld. Voor enkele interventies uit het uitvoeringsplan zijn de middelen niet toereikend. Inmiddels is van enkele interventies gebleken dat deze succesvol zijn, willen we deze borgen dan zijn extra middelen nodig.
Experiment Immerloo Schuldenvrij
Het experiment Immerloo schuldenvrij, uitgevoerd door het npao, heeft tot doel om 40 tot 60 huishoudens in een keer van hun schulden af te helpen en hen te ondersteunen op weg naar een perspectiefrijke toekomst. Er zijn afspraken gemaakt met groepen schuldeisers om meer en sneller kwijt te schelden, en krijgen inwoners extra begeleiding op weg naar een schuldenvrije toekomst. Het doel is om te ontdekken of inwoners stappen kunnen zetten in hun ontwikkeling als ze sneller schuldenvrij zijn. De afbetaalde schulden worden gedekt uit een gift van de Dullertsstichting en de uitvoeringskosten worden gedekt uit de SPUK (Specifieke Uitkering) Kansrijke Wijk van het Rijk. Om de volledige 40 à 60 huishoudens te kunnen helpen die in het pilotplan zijn aangekondigd zijn de beschikbare middelen ontoereikend.
Pedagogisch medewerker Rommelkist
Het nationaal programma Arnhem-Oost investeert in de fysieke transformatie van deze speeltuin op de Geitenkamp tot een veilige en toegankelijke plek. Naast deze fysieke investering is met steun van het Nationaal Programma Arnhem Oost geïnvesteerd in creëren van een socialer en veiliger klimaat op de Rommelkist. Hiermee zetten we in op het positief stimuleren van een veilige speelplek voor iedereen en professionals die meer pedagogische vaardigheden hebben, die stevig kunnen ingrijpen, die de taal van de straat/de wijk spreken en het vertrouwen van de wijkbewoners hebben. Deze interventie laat een positieve ontwikkeling zien de afgelopen jaren. Als we dit willen voortzetten dan zijn er vanaf 2026 middelen nodig.
Beheer sportaccommodaties Arnhem Oost
Vanuit het Nationaal Programma Arnhem-Oost zijn investeringsprojecten mogelijk gemaakt bij deBakenhof, Dunoweg en Rommelkist. Rond het structurele effect van kosten voor beheer en onderhoud is nog geen inbedding geregeld in de gemeentelijke begroting per 2027.
Geitenkamp Werkt
Het project 'Geitenkamp Werkt' is een pilot waarvan de persoonlijke benadering en begeleiding zorgen voor succesvolle activering van inwoners richting participatie, scholing of werk. De methodiek van outreachend werken en samenwerking met niet-gemeentelijke partners werkt goed. Tot eind 2025 zijn hiervoor vanuit het NPAO middelen beschikbaar.
Financiële Vleugels
De pilot 'Financiële Vleugels', die eindigt in november 2025, is gericht op het ondersteunen van jongvolwassenen in een kwetsbare positie. Het doel is hen te helpen bij hun ontwikkeling op alle leefgebieden. De pilot richt zich specifiek op jongvolwassenen tussen de 18 en 21 om hen vanuit een crisissituatie naar een stabielere basis te brengen en meer bestaanszekerheid te bieden. Door hen onder andere te ondersteunen bij het bieden van financiële stabiliteit, kunnen ze hun leven weer op de rails zetten. De bevindingen uit deze pilot zullen helpen om gerichte beleidsinterventies te ontwikkelen binnen de Participatiewet. Mochten we de pilot willen voortzetten of het willen borgen in het beleid, dan zijn daarvoor middelen nodig.
Aan de Bak Garantie
Het project 'Aan de Bak Garantie' heeft als doel jongeren een goede start op de arbeidsmarkt te bieden. Deze projecten, activering van inwoners richting participatie, scholing of werk hebben tot positieve effecten geleid. Tot 2027 is budget beschikbaar.
Jongerenwerk op School
Vanuit de ambitie om de binnen- en buitenschoolse leefwerelden van jongeren in de wijken van Arnhem-Oost te versterken en beter met elkaar te verbinden, is de afgelopen jaren – met name in de coronaperiode – volop ingezet op Jongerenwerk op School (JOS). JOS draagt bij aan een vorm van 24/7 verbinding met jongeren, waarbij er continu ruimte is voor aandacht, tijd en ontwikkeling. Scholen ervaren de aanwezigheid van jongerenwerkers inmiddels als onmisbaar. Vanwege de goede ervaringen in de versteviging van de driehoek school, omgeving, thuis ondersteunt het NPAO het Jongerenwerk op School op alle Arnhemse vo-scholen om zo zoveel mogelijk kinderen uit Arnhem Oost te bereiken. Uit de eerste ervaringen blijkt echter dat er geen optimale aansluiting is tussen JOS en regulier ambulant jongerenwerk, met name tijdens de vakantieweken. Dit vraagt om een aanvullende inzet om de continuïteit en effectiviteit van de begeleiding te waarborgen. Daarnaast is een breder gesprek nodig over de efficiëntie en samenhang in zowel opdrachtuitvoering als budgetverdeling, zodat jongerenwerk op school en in de wijk naadloos op elkaar aansluiten en optimaal bijdragen aan de ontwikkeling en ondersteuning van jongeren in Arnhem-Oost. Mochten we hierop in willen zetten, dan zijn daar geen middelen voor beschikbaar.
Buurtconciërges
Uit de evaluatie blijkt dat de inzet van de buurtconciërges een groot succes is, in het bijzonder binnen de Arnhem Oost aanpak. Vanaf 2026 is zijn onvoldoende middelen beschikbaar om de inzet van buurtconciërges te borgen.