22-uurs opvang
Met de proef 22-uursopvang Spoorwegstraat willen we in de zogeheten ‘tussenuren’ een verblijfsruimte voor dak- en thuisloze mensen te creëren. Dit zijn de uren waarin zowel inloopvoorziening Het Kruispunt als nachtopvang De Duif gesloten zijn. Deze pilot doen we op verzoek van de raad en voor de duur van maximaal twee jaar. Voor de pilotperiode is er dekking, vanaf 1 januari 2027 is er geen dekking meer. Indien we de 22-uursopvang dus willen voortzetten, dan zijn daarvoor middelen nodig.
Maatwerk tijdens opvang
De doelgroep van Maatschappelijke Opvang wordt zwaarder, waardoor er soms extra inzet op begeleiding nodig is om een plaatsing in een van de voorzieningen mogelijk te maken. Indien we dit maatwerk willen voortzetten zijn extra middelen nodig.
Jongerenopvang
Per 2026 stopt onze huidige aanbieder met het faciliteren van jongerenopvang. Het is onze verwachting dat een nieuwe aanbieder structureel duurder zal zijn gezien de hogere CAO-lonen en het tekort aan personeel. Daarnaast is er een uitbreiding van capaciteit noodzakelijk: de huidige twee crisisbedden worden structureel bezet, regelmatig worden jongeren boventallig geplaatst en de instroom is onverminderd terwijl de uitstroom blijft stagneren. Indien we de jongerenopvang willen voorzetten en uitbreiden dan zijn daarvoor middelen nodig.
Opzetten ontbrekend aanbod snijvlak Maatschappelijke Opvang en Beschermd Wonen
Dakloze jongeren zijn gezien de aard van hun problematiek, niet op hun plek in de Maatschappelijke Opvang. Tegelijkertijd is er in andere zorgvormen zoals Beschermd Wonen geen passend aanbod voor hen omdat zij eerst tot rust en stabiliteit moeten komen alvorens te kunnen werken aan doelen en herstel. Voor hen zou een plaatsing op een soort tussenvoorziening mogelijk moeten zijn, die op dit moment nog niet bestaat. Indien we dit ontbrekend aanbod willen opzetten, zijn daarvoor extra middelen nodig.
Nieuwe vorm trainingshuizen Beschermd Wonen en uitbreiding capaciteit Maatschappelijke Opvang
IrisZorg biedt Beschermd Wonen (BW) voor Arnhemmers met een verslaving in drie vormen: mensen die actief gebruiken, mensen die gereguleerd gebruiken, en mensen die proberen af te kicken. De BW-vorm voor mensen die actief gebruiken is nu gevestigd op de Maatschappelijke Opvang-voorziening in de Remisestraat. De interactie met de cliënten van de Maatschappelijke Opvang (MO) heeft dusdanig ongewenste effecten, dat we een andere locatie voor deze BW-vorm noodzakelijk achten. Mochten we deze andere locatie willen inrichten, dan ontbreken daar nu de middelen voor.
Tegelijkertijd neemt de vraag naar opvang voor de doelgroep met verslaving en/of zware psychiatrie toe: er is inmiddels structureel een wachtlijst. Als de BW-plekken op de Remisestraat inderdaad kunnen verhuizen naar een andere locatie en/of aanbieder, zouden we op de Remisestraat acht extra MO-plekken kunnen inrichten. Indien we dit willen, zijn daarvoor extra middelen nodig.
Beschutte opvang
Sinds 2023 zijn er 8 plaatsen Beschutte Opvang op de opvangvoorziening Remisestraat. Deze opvangplekken zijn voor dak- en thuisloze cliënten die niet in beeld komen of blijven binnen het reguliere aanbod van beschermd wonen en de maatschappelijke opvang van IrisZorg. Het gaat om een groep zorgmijdende cliënten met vaak chronische en complexe verslaving- en psychiatrische problematiek en/of verstandelijke beperkingen. Cliënten ervaren problemen op meerdere leefgebieden, maar hebben geen wens of motivatie om deze te herstellen. De belangrijkste focus van beschutte opvang ligt op het bieden van veilige huisvesting en het onderhouden van contact met de cliënten. Vanuit deze basis wordt gestreefd hen te motiveren om te werken aan herstel. Het wegnemen van zorgen over een veilige plek zorgt ervoor dat cliënten rust ervaren en meer openstaan voor dit hersteltraject. De huidige 8 plaatsen zijn in 2023, 2024 en 2025 incidenteel gefinancierd. Als we dit structureel willen voortzetten zijn daarvoor middelen nodig.
Opvang EU-burgers
De opvang van EU-burgers die we op verzoek van de raad hebben opgezet, was - in afwachting van rijks- en/of Europese regelgeving - voorzien voor een periode van twee jaar vanaf 1 juli 2024. Er is echter nog geen vooruitzicht dat dit beleid er gaat komen. Indien we deze opvang willen verlengen, zijn daarvoor middelen nodig.
Straatcoaches en outreach GGD
De capaciteit van de straatcoaches is uitgebreid sinds 1 november 2023, als gevolg van een steekincident bij Musis in juli 2023. Sinds 1 januari 2025 is de uitbreiding voortgezet, mede vanwege de 22-uursopvang die van start ging op 01-01-2025. Het steekincident bij Musis in juli 2023 is ook aanleiding geweest om te starten met een outreachende aanpak van de GGD in de binnenstad en delen van het Spijkerkwartier en Klarendal. De uitbreiding van de capaciteit straatcoaches als de outreachende aanpak van de GGD heeft geleid tot positieve resultaten. Willen we dit voortzetten dan zijn middelen nodig.