Wijknetwerken
De gemeente Arnhem wil samen met haar maatschappelijke partners gaan werken met wijknetwerken voor Welzijn en Zorg. Dat zijn gebiedsgerichte netwerken van welzijns- en zorgorganisaties en het Sociaal Wijkteam Arnhem. De deelnemende partijen nemen daarin gezamenlijk de verantwoordelijkheid om de zorg en ondersteuning aan inwoners van Arnhem anders te organiseren. De uitvoeringskosten om de wijknetwerken van start te kunnen laten gaan zijn nog niet gedekt.
Versterken lokale toegang vanuit hervormingsagenda en toekomsttuinen
Een belangrijk onderdeel van de Hervormingsagenda Jeugd, het Toekomstscenario Kind- en Gezinsbescherming en de Regiovisie HGKM is het versterken van de lokale toegang. De lokale teams zijn belangrijk in het realiseren van de veranderingen binnen de jeugdhulp. Van hen wordt enerzijds verwacht dat zij een rol spelen in het terugdringen van het jeugdhulpgebruik, door problemen die kinderen, jongeren en hun gezin ervaren te normaliseren en klein te houden met gesprekken, adviezen en met eventueel directe inzet van lichte hulp die zij zelf bieden. Anderzijds moeten zij breed kijken naar de krachten en zorgen in een gezin, waar nodig passende hulp op de relevante leefgebieden organiseren, veiligheidsproblematiek herkennen en bij onveiligheid ouders en jeugdigen bewegen tot hulp, ook als zij daar niet zelf voor open staan. Vanuit de Hervormingsagenda moet elke gemeente in 2028 een stevig lokaal team hebben staan. Vanuit het Toekomstscenario Kind- en Gezinsbescherming moet dit in 2030 staan.
Preventieve bemoeizorg
Preventieve bemoeizorg is gericht op hulp bieden aan mensen die zelf geen hulp zoeken, maar wel hulp nodig hebben. Deze preventieve aanpak wordt nu nog incidenteel gefinancierd. Indien we een brede doelgroep willen blijven bedienen zodat door vroegtijdige interventies complexe zorgvragen worden verminderd, dan zijn daarvoor middelen nodig.
Borging Wijk GGD
Sinds november 2023 kan een Wijk GGD’er na een overlastmelding bij Politie een persoon met onbegrepen gedrag bezoeken in plaats van alleen een digitaal onderzoek te doen. De eerste resultaten met deze nieuwe werkwijze, opgestart vanuit het NPOA, in Arnhem Oost en het centrumgebied zijn zo positief dat we via ZonMw geld voor 2025 en 2026 hebben ontvangen om de aanpak stadsbreed uit te rollen. Als we deze aanpak willen borgen, dan zijn daar middelen voor nodig.
Verbinding sociaal domein - GGZ
Vorig jaar is er vanuit het NPOA een succesvolle pilot mogelijk gemaakt waar GGZ gerelateerde vragen opgepakt werden door een team vanuit de GGZ, de Sociale Wijkteams en ervaringsdeskundigen. Daaruit is gebleken dat de persoon met een hulpvraag efficiënter geholpen kon worden. Daarnaast zijn we gestart met het project Samen Sterker waardoor de politie buiten kantoortijden gemakkelijker verbindingen kan leggen met zorgpartijen. Als we deze projecten willen voortzetten, zijn daar financiële middelen voor nodig.
Levensloopbegeleiding Vanuit Autisme Bekeken
Voor inwoners kan de levensloopbegeleiding VAB (Vanuit Autisme Bekeken) worden ingezet. Dit is een langdurige vorm van ondersteuning voor mensen met autisme die helpt om uitdagingen in het leven aan te gaan en beter te functioneren binnen de maatschappij. Een eerdere pilot met deze gespecialiseerde zorgvorm heeft veel positieve resultaten opgeleverd. Mochten we deze zorgvorm structureel willen inzetten, dan zijn daarvoor middelen nodig.