Transformatie Sociaal Domein

Ambities en mogelijke knelpunten in het Sociaal Domein

Jongerenwerk 
De welzijnspartners die jongerenwerk aanbieden ontvangen geen structurele subsidie. Doordat wordt gewerkt met incidentele subsidies ontstaan financiële spanningen en is het ingewikkeld om in te zetten op langdurige inzet, bestendiging, doorgroei en optimalisatie.

Uitvoering ouderenbeleid 
Met het Arnhemse ouderenbeleid bereiden we ons voor op de forse groei van het aantal ouderen in de stad. Met onze maatschappelijke partners willen we slimme verbindingen tussen programma’s en projecten leggen. Daarmee bouwen we aan krachtige buurten en een sociale en fysieke infrastructuur, waarin inwoners voor zichzelf kunnen zorgen, zich voor elkaar kunnen inzetten en de juiste ondersteuning krijgen. We houden daarbij oog voor de kosten en uitvoering van de zorg en pakken als gemeente een aanjaagrol, waarbij we tevens investeren in preventie. Voor de uitvoering van het ouderenbeleid is vanaf 2026 geen geld beschikbaar.

Initiatieven sociale cohesie
Aangezien de laatste jaren deze subsidies incidenteel zijn verleend is het ingewikkeld om in te zetten op langdurige inzet, bestendiging, doorgroei en optimalisatie.  Als we het bestaande aanbod in Arnhem op het huidige niveau te houden is het structureel maken van de incidentele subsidies gewenst.

Ontmoeten en Verbinden
Het welzijnsbeleid zet in op het versterken van sociale netwerken in onze wijken. Ontmoetingslocaties spelen hierin een centrale rol. Voor het meerjarig faciliteren van alle locaties zijn onvoldoende middelen beschikbaar. Daarnaast spelen de Samenwerkende Arnhemse Buurthuizen een belangrijke rol bij het faciliteren (met raad en daad) van deze ontmoetingslocaties. De SAB ontvangt nu geen gemeentelijke subsidie, maar wordt tot en met 2025 financieel volledig ondersteund door de Dullertsstichting. Vanaf 2026 wordt een bijdrage van de gemeente verlangd.

Arnhems opbouwwerk 
In het welzijnsbeleid is tevens opgenomen dat opbouwwerk een onmisbare schakel is in de wijk. We zetten preventie voorop en daarvoor is een stevige sociale basis noodzakelijk. Opbouwwerkers hebben als taak te werken aan krachtige, verbonden gemeenschappen waarin iedereen kan meedoen. Door individuele én groepen inwoners te activeren, te verbinden en te ondersteunen. Zo dragen zij bij aan meer eigen regie en sociale netwerken van inwoners. Willen we dat opbouwwerk toegankelijk is in alle wijken van Arnhem, dan zijn de huidige budgetten niet toereikend.  

APCG structurele borging schouwen in subsidie 
Met ingang van de huidige collegeperiode zijn er tijdelijk middelen beschikbaar gesteld voor het schouwen van publieke gebouwen en openbare ruimte in het kader van VN verdrag Handicap, dit is door de gemeente belegd bij de Stichting APCG. Mochten we het schouwen een structureel karakter willen geven, dan zijn hiervoor middelen nodig.

Deze pagina is gebouwd op 04/16/2025 10:09:38 met de export van 04/16/2025 10:02:41